Friends are therapists you can drink with

Vrienden zijn onbetaalbaar. Ik ben gelukkig “gezegend” met de beste vrienden ter wereld. Het klinkt alsof het van een 16-jarige puber kan komen, zonder de term BFF of nog enige andere toegevoegde letters hier en daar. Maar het is de waarheid. En het zijn onder andere vrienden die me vertrouwen geven in de toekomst.

Vandaag was zo’n dag die ik graag wil bewaren. In een zakje, of een doosje, of in één van onze rommelige kasten of schuiven (die we in overvloed hebben), om later nog ’s opnieuw te kunnen gebruiken. Vandaag was een gewone dag. Za-lig! De gewone dagen zijn de beste. De dagen waarop mijn leven z’n gewone gangetje gaat, alles inbegrepen. Te vroeg opstaan voor een vakantiedag (doe ik elke dag, een dag is te kort om tot de middag te liggen knorren tenzíj het met de verloofde is), stofzuigen, naar de winkel gaan, koken. ’s Middags samen eten met de verloofde, beetje voorbereiden in de klas, samen eten, wandeling met de hond. Misschien moeilijk te begrijpen, maar dat zijn de dagen waarvan ik geniet. De dagen waarop MS zich niet moeit met mijn leven zijn kostbaar, want ik weet niet hoeveel ik van die dagen heb. Dat zeg ik niet om medelijden op te wekken, het is ondertussen wel duidelijk dat ik dat net niet wil, maar gewoon om realistisch te zijn.
Na de wandeling lieten we het hondje alleen thuis om nog even iets te gaan drinken met een paar vrienden. Ik vertrok met weinig zin. Geen tegenzin, zo mag ik het niet noemen. Maar je kent het wel: kwart voor 10 in het midden van de week, en het lijkt zo verleidelijk om neer te ploffen in de zetel en een film op te zetten. Maar dan bedacht ik me dat ik dan waarschijnlijk toch in slaap val (MS houdt niet van films na 9 uur ’s avonds) en besloot ik toch mee te gaan met de verloofde. Goede beslissing, weet ik nu.
Het was gezellig. Er werd een pintje gedronken (meer dan één ook), er werd gepraat en er werd gelachen. Onze grote dag was meer dan eens het gespreksonderwerp, vooral omdat iedereen er naar uitkijkt om nog ’s een goed feestje te bouwen, en ook wanneer de verloofde en enkele vrienden zich naar de kickertafel begaven bleef dit onderwerp hangen. Van trouwen kwamen we al snel bij het thema “kinderen”, en wanneer dit op onze “planning” staat. Ik zei dat we daarvoor de scan in oktober toch moeten afwachten, om te weten waar ik op “dat vlak” sta. Eén vriend die knikte, één iemand die me niet-begrijpend aankeek. Hij wist van niets. Oh, jee… Ik kon door de grond zakken. Niet omdat ik mijn hele verhaal in speed-versie moest vertellen. Wel omdat ik weer bang was om medelijden op te wekken.
Ik haat het als mijn nieuwe levenspartner gespreksonderwerp van de avond wordt, al die aandacht heeft hij niet verdiend. Maar ik wil wel dat iedereen mijn verhaal kent. Míjn verhaal, en geen losse flarden van geruchten die aan elkaar gebreid worden. Dus vertelde ik. Van begin tot nu. Het verblijf in kamer 458, de onderzoeken, de weken thuis, de maanden nadien, mijn laatste bezoek bij de neuroloog, en hoe ik me vandaag voel. En dan 10x sorry. Ik voelde me een beetje… ambetant. Ik herhaalde na elke “sorry” dat ik geen medelijden zoek, integendeel.
Ik werd begrepen. Na een tiental keer “sorry” mocht ik dat woord zelfs niet meer gebruiken. Ik kreeg complimenten. Over hoe ik met deze verandering in mijn leven omga, hoe ik erover kan praten. En geloof me, die complimenten zijn tof, echt waar. Ze doen me deugd, echt. Maar weet je wat me nog het meeste deugd deed? Het feit dat we na dat onderwerp, dat niet het leukste of makkelijkste onderwerp is, naadloos konden overschakelen naar het onnozel doen en lachen van een half uur voordien. Er kwam geen ongemakkelijke stilte. Geen “jaja” of “alé, MS zeg…” of andere halfslachtige zinnen om het gesprek af te sluiten. Het gesprek ging gewoon weer verder. Gewoon.

De conclusie? De titel van deze post zegt het al. Friends are therapists you can drink with. En dat is onbetaalbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.