Luck is believing you are lucky

Wat een pech heb ik. MS komt bij 1 op 1000 mensen voor, en ik ben net die ene van deze 1000. Ik trok net dat lotje, het verkeerde lotje uit de loterij. Ik zou dit kunnen doortrekken naar de rest van mijn leven, en alle tegenslagen die ik al heb getrokken beginnen overlopen. Om dan te besluiten dat ik duidelijk niet voor het geluk geboren ben. Maar weet je, niemand is voor het geluk geboren. Geluk maak je zelf. Niet door hard te werken, of veel geld te verdienen, of door veel hobby’s te hebben of sportief te zijn. Zo moeilijk is het allemaal niet. Geluk maak je door simpelweg te geloven dat je gelukkig bent.

Mijn leven heeft al ups en downs gekend. De ene up al wat hoger, de ene down al wat dieper dan de andere. Dat zal niet anders zijn dan bij iemand anders. Iedereen heeft wel eens een tegenslag te verwerken in het leven. Dat heeft niets met geluk of ongeluk te maken, maar gewoon met het begrip “leven”. En ja, soms is het leven oneerlijk, en is het onbegrijpelijk waarom bij sommige mensen die tegenslagen ongelooflijk zwaar zijn om te dragen en bij anderen meer te vergelijken met een keitje waarover hij of zij struikelt om dan rustig weer door te gaan. Het leven is dan ook niet gemaakt om te begrijpen, maar om te leven. Een leven dient geleefd te worden, en hoe je dat doet is je eigen zaak. Hoe gelukkig je bent, is dus ook je eigen zaak, en heeft alles te maken met de point of view die je inneemt.
Je bent zo (on)gelukkig als je jezelf wijsmaakt. Als je gelooft dat je ongelukkig bent, als je gelooft dat het leven oneerlijk is en dat je geboren bent voor het ongeluk, dan zal je ook ongelukkig zijn. Dan kan je van elke mug een olifant maken. Ik spreek uit ervaring, ik ben ook al vaak in die val getrapt in het verleden. En ik ben er zeker van dat ik ook in de toekomst van tijd tot tijd nog in die val zal trappen. Gelukkig werkt dat ook omgekeerd. Als je oog leert hebben voor alle positieve zaken in je leven, dan ben je gelukkig. Of alleszins toch gelukkiger dan je aanvankelijk dacht.
Nu krijg ik misschien meteen commentaar van mensen die een burn-out of een depressie hebben (gehad). Begrijp me niet verkeerd, ik kan begrijpen dat je in een depressie of burn-out sukkelt. Hélemaal! Dat kan nu eenmaal gebeuren wanneer de downs in je leven zich wel erg snel opvolgen, en de ups die er tussen komen niet hoog genoeg zijn. Dan nestelt het idee dat het nooit meer goedkomt zich tussen je oren. Als er dan niemand uit je omgeving tijdig aan de alarmbel trekt, ben je de pineut.
Maar dat is het nu net, iemand uit je omgeving… Je hebt mensen om je heen nodig, en die heb ik. Daar ga ik nu niet weer het hele stuk over doorgaan, daar heb ik al veel over geschreven en ik wil mezelf niet blijven herhalen. Maar al die mensen rondom je die om je geven en er voor je zijn, dat zijn de winnende lotjes uit de loterij.

Als ik nu mijn winnende lotjes afweeg tegenover dit slechte lotje besef ik dat, hoewel ik op dit moment nu niet bepaald de grote winnaar ben, ik ook geen grote verliezer ben. Oké, ik heb er een nieuwe partner voor het leven bij gekregen, eentje waarop ik niet had gerekend en waar ik nu ook niet echt op zat te wachten. Oké, dit zal in de toekomst zorgen voor nog een heel aantal minder goede dagen, weken, … En ja, ik zou nog het liefst het lotje terug in de pot gooien en opnieuw trekken. Maar zo zit het leven niet in elkaar. Bovendien heb ik al m’n winnende lotjes nog. En ook die neem ik nog de rest van mijn leven mee.
Wat een geluk heb ik.

2 Comments

 1. Martine

  Het geheim van geluk… tevreden zijn met wat je hebt.
  Bij een “slechte” dag je troosten met de gedachte dat het altijd erger had gekund.
  En bij een “nog ergere dag” met de gedachte dat het alleen maar beter kan worden.
  ‘ T geluk komt dan meestal binnen geslopen door een deur waarvan je niet wist dat je ze open gelaten had.
  Met jouw ingesteldheid ga je nog zeer veel geluk ervaren.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hanne

  And …. believing is achieving!!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.